KD  Alojz Kocjančič Puče – Koštabona  je  bilo kot ljubiteljsko društvo ustanovljeno 1. 7. 1995 in  obeležuje  svojo 26. letnico delovanja. V društvu deluje mešani pevski zbor, mladinska, otroška in odrasla  gledališka  skupina. S pesmimi, recitacijami in igrami  kulturno deluje  v vaseh Puče in v Koštaboni. Člani društva prirejajo in sodelujejo pri vaških, krajevnih, mestnih in regijskih kulturnih dogodkih v domovini in v sosednjih državah v Italiji in na Hrvaškem. Praznovanja obogatijo ob vaških praznikih, kulturnih dogodkih in ob državnih  praznikih. Skupaj se trudijo, da bi ohranili ljudska praznovanja in z njimi povezane ljudske običaje. Društvo goji ljubezen do istrskega narečja. Gledališki prizori, ki jih režira Viktorija Pucer Štromar, so pogosto v domači pristni govorici s prikazom življenja in običajev na vasi. Otroško gledališko skupino vodita Suzana Zadnik in Maja Jelič. Pevski zbor, ki ga vodi Ivana Milka Pucer, poje  ljudske, narodne in tudi bolj zahtevne avtorske pesmi. Za gradivo poskrbi korepetitorka Rožana Kovač. Zadnje čase se zbor povezuje s Cerkvenim pevskim zborom Koštabona. Društvo in pevski zbor nosi ime po velikem pesniku Istre – Alojzu Kocjančiču, ki je živel in deloval v Koštaboni kot duhovnik 25 let, ki  je  ljubil in ohranjal  zborovsko  petje na vasi. Razen petja in igre se društvo vključuje z drugimi društvi in organizira predavanja, razstave, vodene oglede, predstavitve knjig in  avtorjev. V našem kraju potekajo zborovski koncerti posvetnih in sakralnih pesmi z znanimi instrumentalisti in vokalisti. Gostimo tudi glasbenike  instrumentalnih skupin in gledališke skupine. Zvoki novih orgel v cerkvi svetega Kozma in Damjana so zvabili že več organistov in izpeljali  več orgelskih koncertov.

Mešani pevski vsako leto sodeluje  na pevski reviji Primorska poje, Občinski reviji ZKD MO Koper,  na krajevnih  in tudi  na drugih prireditvah  v sosednjih državah.

Člani društva, pevci, zborovodkinja in repetitorka  vztrajajo pri delovanju društva,  ker se zavedajo, da  kultura nam pomaga duhovno rasti,  podpira narodovo identiteto, ohranja spomin in vzgaja mladi rod do vrednotenja kulturnih dobrin.

 

Zapisala Sonja Cergol, predsednica KD Alojz Kocjančič Puče- Koštabona