Leta 2009 so se štirje fantje iz Svetega Antona in okolioce zbrali in zapeli skupaj prvo podoknico ob rojstvu Aljaža. Sestav so počasi v nekaj mesecih razširili na oktet, ki so mu nadeli ime Aljaž.  Vaje so v prvih mesecih imeli po garažah in kantinah. Nasproti jim je pristopila KS Sveti Anton, ki jim je omogočila in dovolila uporabo sobe v prostorih orkestra Sv. Anton. Fante od samega začetka druži ljubezen do slovenske glasbe, a imajo v naboru tudi popevke in dalmatinske napeve. Najraje pa zapojejo ravno istrske domače napeve.
Po petih letih delovanja so posneli prvo zgoščenko in izvedli slavnostni koncert v dvorani Zadružnega doma v Svetem Antonu. Dvorana je takrat pokala po šivih in mnogi obiskovalci so morali bogatemu programu prisluhniti kar pred dvorano. Izvedba raznolikega repertoarja s prijatelji Rudijem Bučarjem, Frčafelami in Ne me jugat je navdušila marsikaterega obiskovalca. Še leta po koncertu jih marsikdo pocuka za rokav in pohvali nastop. V desetih letih so svojo ljubezen do glasbe delili z bližnjimi, prijatelji in občinstvom na številnih nastopih doma in tujini. Nastopi na Poljskem, Italiji, Bosni in Hercegovini in obiski številnih krajev po Sloveniji jim omogočajopredstavljati to, na kar so ponosni – svoje istrske korenine. Vsa ta leta pa jim stojijo ob strani tudi njihove žene, ki so si nadele ime Divje Črešnje. Pomagale so jim organizirati nastope in koncerte kot so Sozvočenja in Večer oktetov, ki ga vsake dve leti organizirajo v Hrastovjah.

Današnji sestav prihaja iz Sv. Antona, Dekanov, Prad, Kopra in Izole. Oktet skozi vsa leta vodi umetniški vodja akademski glasbenik in baritonist Matej Lazar. Pod njegovo taktirko prepevajo še prva tenorista Fabjo Tuljak in David Mittendorfer, druga tenorista Goran Markučič in Maks Bembič, baritonist Rok Markežič ter basista Janko Rušt in Matjaž Kljun. Lani so ob deseti obletnici želeli lokalni in širši skupnosti spet ponuditi nepozaben večer. Imeli so ogromno dela s pripravami a so hkrati obujali spomine na neštete dogodke, dvige, padce, in na vse ljudi, ki so jih srečali na svoji pevski poti. A ves trud vložen v koncert se jim tudi tokrat poplačal. Skupaj z gosti Oktetom Žetev, Ne me jugat, Ano Mittendorfer, Veronika Ferfolja Drevenšek in Aljažem Ruštom so prepolni dvorani ponudili bogat program. Verjamemo, da jih bodo še leta ljudje pocukali za rokav in se jim zahvalili za nepozaben dogodek.