Vokalna skupina Vinika prihaja iz Goriških Brd. Izraz vinika v briškem narečju pomeni trta, s čimer so pevke ubile dve muhi na en mah: trta je namreč zaščitni znak pokrajine, hkrati pa z močnimi koreninami simbolizira žensko moč, ki je že pregovorno značilna prav za Brike.  Konec novembra 2017 se je Vokalna skupina Vinika udeležila primorskega regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb v Glasbeni šoli v Postojni. Žirija je skupini dodelila zlato priznanje. To je po zmagi v kategoriji ženskih zborov na mednarodnem tekmovanju v Azzanu Decimu leta 2008, po dveh zaporednih prvih mestih na regijskih tekmovanjih s tematskimi sporedi Sozvočenja, pri čemer so na drugem tekmovanju leta 2012 postale absolutne slovenske zmagovalke, za skupino eden največjih uspehov v karieri.  novembra 2018 so predstavile tematski spored: Arabeska ljubezni na 8. regijskem tekmovanju Sozvočenja. Tematski koncerti spodbujajo zbore k iskanju novih idej, odkrivanju različnih repertoarjev in avtorjev. Franki Žgavec in Vokalni skupini Vinika je Javni sklad za kulturne dejavnosti podelil priznanje za nova naročila skladb pri mlajši generaciji slovenskih skladateljev za visoke glasove. Počaščene so bile z vabilom, da zapojejo na slavnostnem koncertu ob 50-obletnici revije Primorska poje, 3.3.2019 v Avditoriju Portorož. Revije, “ki se je zlasti v zadnjih desetletjih izkazala kot čudovit most prijateljstva, sožitja, strpnosti, najprej med slovenskim in italijanskim narodom, pa tudi z narodi na avstrijski in hrvaški strani tega dela Evrope”, kot je dejal predsednik države g. Borut Pahor, se redno z veseljem udeležujejo in odkrivajo nove kraje in ljudi.  Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta  so podelili prvič v okviru praznovanja Dneva Evrope v četrtek, 9. maja 2019, v Miramarskem gradu,  nagrado Pavleta Merkuja za posebne dosežke na področju glasbene umetnosti. Prejemnik je bil vsestranski Patrick Quaggiato. V obrazložitvi je med drugim napisano, da je goriški skladatelj opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. Vinike, pravzaprav njihova zborovodkinja, Franka Žgavec, je že leta nazaj prepoznala njegov talent, poiskala besedila in mu jih dala uglasbiti. Tako je nastala nežna Ladjice želja, vihrava Prva pomlad, zasanjana Arabeska ljubezni, razigrana Moj ljubi potuje in ognjevita Ciganska balada. Za Vokalno skupino Vinika je priredil tudi Venite rož’ce moje ter Cikel božičnih pesmi.

Vokalna skupina Vinika pod vodstvom Franke Žgavec je bila vesela povabila, naj zapojejo na tem krasnem dogodku.

Skupina je na primorskem glasbenem prizorišču prisotna že četrt stoletja, kar je septembra 2019 slovesno obeležila s posebnim jubilejnim koncertom, na katerem je bil poudarek predvsem na skladbah, ki so jih zanje napisali slovenski skladatelji; Ambrož Čopi, Radovan Kokošar, David Klodič in največ, kar deset, Patrick QuaggiatoVisoko obletnico so Vinike obeležile tudi z izdajo zbirke uglasbenih pesmi, posvečenih prav njim z naslovom “Ptički briegarci”, med katerimi med avtorji prednjači slovenski pisatelj in pesnik Feri Lainšček, gost njihovega koncerta v Vili Vipolže konec septembra 2019.

Zbirka pesmi Ptički briegarci

pesmi sodobnih primorskih skladateljev posvečene Vokalni skupini Vinika

Različni projekti, tematska tekmovanja in koncerti so od pevk in njihove zborovodkinje Franke Žgavec zahtevali kreativnost, nove ideje in skrbno načrtovan izbor skladb. Tako se je začela zgodba pesmi, ki takrat še niso poznale svoje usode… Danes jih ta združuje v pesmarico z naslovom Ptički briegarci, ki je s svojimi 25-imi skladbami prav gotovo velika obogatitev za žensko zborovsko literaturo pri nas. Razdeljena je v štiri sklope: najprej nam ponudi 9 zborovsko umetnih del, nato 5 zborovskih del z instrumentalno spremljavo, 4 zborovske priredbe ljudskih pesmi, za konec pa še 7 priredb božičnih skladb za ženski zbor in godalni orkester.

Vljudno vabljeni, da sledite objavam na fb strani in spletni strani http://www.vinika.si/o-nas/posveceno-vinikam-koncert-predstavitev-zbirke-pesmi-pticki-bregarci-2019/.