MePZ Tabor Kalc 1869 Knežak prihaja iz majhnega kraja v Zgornji Pivki in združuje mlade pevce in pevke iz okoliških krajev in občin. Zbor je bil ustanovljen na pobudo navdušencev zborovskega petja leta 1994. Od takrat dalje se je v zboru menjalo že nekaj pevskih generacij, prav vsaka pa je na svoj način prispevala k bogatim dosežkom in dogajanju.
Mlada zasedba se lahko kljub kratki zgodovini pohvali s številnimi priznanji. Leta 2005 si je zbor na tekmovanju Naša pesem v Mariboru pripel bronasto priznanje, sodeloval je na festivalu Vršački venac v srbskem Vršcu, v letu 2012 pa na mednarodnem pevskem tekmovanju Slovakia cantat v kategoriji sodobne glasbe osvojil zlato plaketo, v kategoriji mešanih zborov pa srebrno.
Dvajsetletno delo in trud so člani in članice pevskega zbora nadgradili ravno v jubilejni sezoni. V začetku decembra 2013 so si tako s svojim nastopom na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin prislužili srebrno priznanje, za konec sezone pa s strani Občine Ilirska Bistrica prejeli spominsko plaketo za svoje dvajsetletno delovanje na področju kulture, športa in turizma.
Z željo po druženju, sproščenem vzdušju in mladostni energiji se pevke in pevci MePZ Tabor Kalc 1869 Knežak veselijo nadaljnjih podvigov ter dogodivščin na svojih pevskih poteh.

http://www.kstd-taborkalc1869.si/