Mešani pevski zbor Obala Koper deluje že skoraj štiri desetletja. Od leta 1977 je deloval pod taktirko več pomembnih zborovodij, od novembra 2008 pa ga uspešno vodi uveljavljeni dirigent Sebastjan Vrhovnik.

Med svoje uspehe lahko zapišejo številne pomembne dosežke na domačih in tujih tekmovanjih, s čimer se uvrščajo v vrh slovenskih zborovskih sestavov. Svoj dober glas z osvojenimi odličji najpogosteje širijo po Evropi, ponesli pa so ga že od Amerike do Španije, od Italije preko Avstrije, Nemčije, Bosne in Hercegovine vse do Islandije. Ponosni so tudi na dvanajst zlatih plaket iz državnega zborovskega tekmovanja»Naša pesem«. Zadnji uspeh so dosegli meseca novembra na tekmovanju CroPatria v Splitu, kjer so osvojili prvo mesto v kategoriji sakralne glasbe, nagrado za najboljšega dirigenta, priznanje za najboljši tuji zbor in Grand Prix.

Pevke in pevci aktivno soustvarjajo kulturni utrip v domačem okolju. Izredno dejavni so pri širjenju zborovske kulture, saj v okviru Mednarodnega zborovskega festivala, ki ga organizirajo že od leta 2001, na slovensko obalo pripeljejo vidnejše svetovne zborovske sestave. Na državni ravni večkrat sooblikujejo prireditve ob državnih praznikih, zelo pa jih veseli tudi sodelovanje z mladimi slovenskimi avtorji.