DRAMSKO PEVSKA SKUPINA ZARJA, bo letos praznovala 15. obletnico delovanja. Deluje pod okriljem Društva upokojencev Ajdovščina, zaradi katerega je tudi bila ustanovljena. Najprej samo kot dramska skupina, za potrebe društva, da je na raznih prireditvah popestrila srečanja, proslave, občne zbore… Ker so članice tudi pevke pa je nastala tudi pevska zasedba ki, prepeva stare ljudske in ponarodele pesmi, da ne bi tonile v pozabo.

Skupina je vedno bolj prepoznavna, nastopa po celi Sloveniji in v tujini.. Rade se odzovejo  na vsa povabila, v domove starejših občanov, po krajevnih skupnostih za predstavitev Društva, srečanja ljudskih pevcev in godcev v Šempasu, Vojskem, Straži na Dolenjskem in Ajdovščini. Prirejamo tudi celovečerne nastope za kulturni praznik, ob  dnevu žena, materinski dan, občinska praznovanja, tradicionalne prireditve , kot so Zlati in diamantni pari v DU Ajdovščina, na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, Pod modrim nebom, dobrodelna prireditev Vsi enaki in vsi različni, za veterane, čebelarje. Zgledno je sodelovanje z učenci OŠ ŠTURJE  in Ajdovščine , Ljudsko univerzo, društvom ŠENT. Letno imamo okrog 50 nastopov, ki vključujejo, poleg petja, tudi igranje kratkih šaljivih skečev. Vsaka predstava je unikatna,vsebuje  vedno nekaj novosti, da se ne ponavlja. Avtorice skečev, so igralke in mentorica naše skupine.

V letu 2016 smo pevke zapele Slovencem v Frankfurtu, ob Slovenskem kulturnem prazniku, v Evropskem parlamentu, ob otvoritvi fotografske razstave dr. Evgena Bavčarja, Lokavčana, častnega državljana Evrope in borca za pravice slepih.  V decembru smo ponovno zapele v Evropskem parlamentu skupaj z ŽEPZ Večernico in prepevale Slovencem v Monsu. Dramski del se je predstavil na mednarodni  prireditvi Mali princ v Novi Gorici. V letu 2017 smo pele na Sv. Višarjah ob srečanju Treh Slovenj, tekmovale v Makedoniji na Ohridskem festivalu, zastopale Primorsko na festivalu za tretje življenjsko obdobje  v Ljubljani, na področju ljudskega petja, v organizaciji JSKD – Folklorno popotovanje,  dosegle zlato priznanje na državni ravni. Tudi v letu 2018 smo na Folklornem popotovanju dosegle srebrno priznanje. Prvič smo nastopale na reviji Primorska poje leta 2018 , gostovale na Češkem,  leta 2019 pri Slovencih na avstrijskem Koroškem. Letos pripravljamo praznovanje 15 letnice delovanja, z igro, petjem in druženjem v mesecu novembru.

Skupina šteje 11 pevk, ki sodelujejo tudi v dramskem delu, dva igralca in tri članice dramskega dela.

Pevke DPS ZARJA, pod vodstvom Marije Terčelj prepevamo Slovenske ljudske in ponarodele pesmi s ponosom in zavestjo, da ne bi tonile v pozabo.