POZDRAV 51.REVIJI PRIMORSKA POJE

By  •  25.25.2020 at 09:10  •  0 Comments

Obveščamo vas, da v petek, 28.2.2020 ob 20.uri bo otvoritveni koncert 51.revije Primorska poje v Vipolžah – vila Vipolže. Na reviji sodelujejo:MoPZ Mirko Filej, VS Glas, Bilje, VS Goldinar, Ženska pevska skupina Stu ledi, VS Šumljak in MePZ Cominum. Seznam vseh revij in sodelujočih zborov  je objavljen  na spletni strani pod naslovom “51. revija Primorska poje 2020″. Vabljeni da se nam pridružite.

Objavljamo nagovor predsednice  Zveze pevskih zborov Primorske:

Drage pevke, pevci, zborovodje, organizatorji in vsi, ki ste neprecenljiv podporni steber pevski reviji Primorska poje!

pp 1

Letošnja revija je posvečena 100-letnici požiga Narodnega doma Trst in 90-letnici poboja bazoviških junakov, vendar sta to samo dva najbolj izpostavljena kazatelja slovenskega preporoda, ponosa, vstaje nad dolgoletnim zatiranjem slovenske besede, slovenske pesmi, slovenskega naroda. In posvečena je 140. obletnici rojstva Stanka Premrla, ki je slovensko besedo spremenil v pesem, da se je širila in še širi slovensko zavest maternega jezika.
51 let je že, odkar so pevski zbori zadoneli na prvi reviji Primorska poje. Začeli so skromno, vendar z zanosom in ponosom, da se slovenska beseda in slovenska pesem razlegata na obeh straneh meja, ki je pesem ne prizna in ne pozna. Primorska poje svojo vitalnost, življenjskost in nujno prisotnost v našem vsakdanu dokazuje s tem, da se iz leta v leto število zborov množi. Tu se srečujejo »stari« pevski zbori, ki se jim z velikim zanosom pridružujejo na novo ustanovljeni zbori in so živ dokaz, da se nas zvoki dotaknejo, da nas ganejo, pa najsi bodo kot spomin na našo zgodovino ali kot utrip medsebojnega povezovanja. Revija združuje ljudi, ki se nikoli niso poznali in ki morda ostanejo prijatelji za vedno. Z osveščanjem mladih s kulturo zborovskega petja vir zanosa ne bo usahnil, kajti kulturna dediščina in sedanjost tako stopata z roko v roki po isti poti. Če mi ne spoštujemo slovenske besede, slovenske pesmi, kako bomo potem to prenašali na naslednje rodove?
Enainpetdeseto zgodbo pišemo letos skupaj s še dvesto dvajsetimi zbori in njihovimi zborovodji. Pesem Primorska poje bo donela (zvenela ali pela) od 28. februarja do 26. aprila 2020 na 34 koncertih na Primorskem, v Italiji in na Hrvaškem. Več kot 4000 pevcev bo skupaj poklanjalo svoj glas pesmi in moram priznati, da sem ponosna, ko vidim, da je duh dobro postavljenih temeljev Primorske poje po petih desetletjih še kako živ.
Najlepše se zahvaljujem Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zvezi slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zvezi cerkvenih pevskih zborov Trst in Zvezi slovenske katoliške prosvete Gorica in članom UO Zveze pevskih zborov Primorske, saj skupaj bodrimo in ustvarjamo nikoli končano zgodbo Primorska poje.

Pri zgodbi Primorska poje naj ne gre samo za udeležbo na koncertu. Na tem »prazniku« pokažimo, da nam je mar. Mar slovenskega jezika, slovenske pesmi, slovenskih skladateljev. Skupaj ustvarjajmo prihodnost.
Glasba združuje in povezuje ljudi. Naj Primorska poje raste še v prihodnja desetletja.
Janja Konestabo
predsednica Zveze Pevskih zborov Primorskei

About the Author: