Naj se pevski praznik začne! (Primorske novice 28.02.2020)

By  •  28.28.2020 at 12:44  •  0 Comments

51. Primorska poje, največja domača pevska manifestacija, se s pomladjo in drevišnjim koncertom v vili Vipolže vrača na primorske odre, od koder bo odzvanjala vse do konca aprila. Letos je posvečena 100 obletnici požiga Narodnega doma in 90 obletnici poboja bazoviških junakov. Vajeti krovne organizacije, Zveze pevskih zborov Primorske, pa je lansko jesen prevzela Janja Konestabo.

safe_image

Janja Konestabo, nova predsednica Zveze pevskih zborov Primorske.  

PRIMORSKA > Bistričanka Janja Konestabo, ki poučuje petje na Glasbeni šoli Ilirska Bistrica, je akademska glasbenica – pevka in profesorica ter obenem prva ženska v vlogi predsednika Zveze pevskih zborov Primorske. Dolga leta je bila članica opernega zbora SNG Opera in balet Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana, pa tudi članica komornega pevskega zbora RTV Ljubljana. Vodenje Zveze pevskih zborov Primorske, ki gibanje vodi v soorganizaciji z Zvezo slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zvezo slovenske katoliške prosvete Gorica in Zvezo cerkvenih zborov Trst ter Javnim skladom za kulturne dejavnosti, je oktobra prevzela štafeto od Antona Baloha.

Znova rekorden odziv

“V minulem letu sta se mi ponudili prekrasni priložnosti: da postanem predsednica Zveze primorskih pevskih zborov (ZPZP), katere začetki segajo v leto leto 1970, skoraj istočasno pa so me vprašali, ali bi postala zborovodkinja MoPZ Dragotin Kette iz Ilirske Bistrice, ki je pred kratkim praznoval 75-letnico obstoja,” pojasni Janja Konestabo, ki je privolila v oba izziva. “Zadovoljna sem z vlogo predsednice, saj sem zdaj v samem osrčju delovanja ZPZP in lahko sama širim mnoga poznanstva s še drugimi podobnimi organizacijami znotraj in zunaj naših meja. Že 13 let sem zborovodkinja ŽPS Kalina, ki me vsako leto navdihuje za nova odkrivanja glasbene literature, saj ne želim vedno posegati po isti zvrsti zborovske glasbe, ampak rada po njej potujem. Prav tako iščem izzive z moškim zborom, ki pa prinaša v moj delovni teden drugačno energijo kot ženski zbor,” pravi nova predsednica ZPZP, kjer je te dni precej živahno.

Primorska poje prihodnje dni

Drevi ob 20. uri bodo v vili Vipolže 51. zborovsko revijo Primorska poje odprli Moški pevski zbor Mirko Filej iz Gorice, Vokalna skupina Glas iz Bilj, Vokalna skupina Goldinar iz Postojne, Ženska pevska skupina Stu ledi iz Trsta, Vokalna skupina Šumljak iz Budanj in Mešani pevski zbor Cominum iz Komna. Jutri se pevski praznik nadaljuje ob 18. uri v Domu krajanov Njegovan Nemec v Biljah in ob 19. uri v dvorani v Gračišču, v nedeljo pa še ob 17. uri v kulturnem domu v Postojni in ob 18. uri v kulturnem domu v Braniku.

Na letošnjo revijo se je prijavilo 220 zborov, kar je največje število doslej. Več kot 4000 pevcev in pevk se bo predstavilo na 34 koncertih do 26. aprila, od katerih jih bo v zamejstvu 11, eden pa na Trbižu, kjer se srečata Primorska in sorodna Koroška poje. “Po izjemnem odzivu lahko vidimo, da Primorke in Primorci radi in z veseljem pojemo, saj imamo pevske zbore ali skupine gosto posejane po vaseh in mestih. Je pa res, da Primorska poje letos praznuje že 51. leto delovanja, kar pomeni, da so njeni temelji trdni in da je za zbore udeležba na njej postala nuja. S tem imajo zbori možnost, da se predstavijo izven svoje občine in z drugimi zbori sklepajo nova poznanstva, morda kasneje tudi gostovanja. Pokažejo lahko svoje celoletno delo in trud, ne glede na starost, težavnost programa in kakovost,” poudarja Janja Konestabo, ki tudi sama nastopa kot koncertna in operna pevka ter kot interpretka samospevov doma in v tujini.

Pevce naj poganja želja

Primorska poje, poudarja, povezuje raznolike zbore in pevske sestave: “Na posameznih koncertih lahko slišimo dekliške in fantovske skupine, upokojenske zbore, zbore tretje generacije, moške zbore, ženske in mešane, velike ali manjše zasedbe, sestave z dolgoletno tradicijo ali tiste, ki so pravkar ustanovili svoj zbor … Različni zbori imajo tako raznolike ali enake skladbe, ki pa niso nikoli enako zapete, saj imata lahko vsak zborovodja in z njim tudi zbor svojo interpretacijo, ko iz notnega zapisa prelijejo zgodbo v pesem, ki jo slišijo naša ušesa. In se po nas potem še dolgo pretaka občutje, ki ga je želel skladatelj zliti na papir.”

Janja Konestabo predsednica ZPZP:

“Želim si, da pevke in pevci ne bi hodili na pevske vaje svojih zborov, ker morajo, ampak ker si želijo. Ker želijo biti del pesmi, ker želijo peti in izpeti skladbo, se vanjo poglobiti in jo narediti žarečo.”

Kot zborovodkinja, ljubiteljica glasbe, pa tudi predsednica organizacije, ki združuje pevske zbore, ima Janja Konestabo prav posebno željo: “Da pevke in pevci ne bi hodili na pevske vaje svojih zborov, ker morajo, ampak ker si želijo. Ker želijo biti del pesmi, ker želijo peti in izpeti skladbo, se vanjo poglobiti in jo narediti žarečo. Prav tako naj zborovodja ne izčrpava energije pevcem in seveda tudi obratno. Naj skupaj ustvarjajo čarobnost in medsebojno harmonijo, ki jo potem na koncertu podarjajo nam, poslušalcem.”

About the Author: